- strana -98-

Hovězí polévka z morkových kostí

Vývar z morkových kostí je velmi zdravý, posiluje imunitu a chrání tělo před řadou neduhů.....

 

 

 

Použité suroviny:

3-4 hovězí morkové kosti,
lžička soli,
lžička čili-kroužků,

2 kostky hovězí vývar (nebo MASOX),
3 ks mrkev,
1 ks petržel,
1 silnější plátek celeru,
kousek květáku,
kousek pórku,
2 ks bobkový list,
podle chuti petrželová nať, nebo pažitka.

(Kořenovou zeleninu lze nahradit sáčkem zmražené polévkové zeleniny).

Postup:

Morkové kosti opláchneme studenou vodou a dáme do většího hrnce, zalijeme asi 4l vody, přidáme čili-kroužky a dáme vařit. Na mírném ohni vaříme 12-16 hodin (ano, dvanáct - šestnáct hodin), abychom z kostí dostali do vývaru všechny pro tělo potřebné látky. V průběhu varu, pokud voda hodně ubude doplníme ztrátu cca na 2 litry vařící vodou.Nakonec kosti vyjmeme, morek, který z kostí během vařený vyplaval rozkvedláme, přidáme bobkový list, kostky bujónu, nebo masoxu a kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kousky (nebo obsah sáčku zmražené zeleniny do polévky)a asi 15-20 minut povaříme. V této fázi varu můžeme do polévky zavařit drožďové, nebo játrové knedlíčky dle předchozích dvou receptů. Na talíř pak můžeme přidat pokrájenou pažitku, nebo na drobno nakrájenou petrželovou nať.

 

Dobrou chuť !