- strana -98- | |||
Hovězí polévka z morkových kostí |
|||
|
|||
Použité suroviny: |
|||
3-4 hovězí morkové kosti, lžička soli, lžička čili-kroužků, 2 kostky hovězí vývar (nebo MASOX), 3 ks mrkev, 1 ks petržel, 1 silnější plátek celeru, kousek květáku, kousek pórku, 2 ks bobkový list, podle chuti petrželová nať, nebo pažitka. (Kořenovou zeleninu lze nahradit sáčkem zmražené polévkové zeleniny). |
|||
Postup: | |||
Morkové kosti opláchneme studenou vodou a dáme do většího hrnce, zalijeme asi 4l vody, přidáme čili-kroužky a dáme vařit. Na mírném ohni vaříme 12-16 hodin (ano, dvanáct - šestnáct hodin), abychom z kostí dostali do vývaru všechny pro tělo potřebné látky. V průběhu varu, pokud voda hodně ubude doplníme ztrátu cca na 2 litry vařící vodou.Nakonec kosti vyjmeme, morek, který z kostí během vařený vyplaval rozkvedláme, přidáme bobkový list, kostky bujónu, nebo masoxu a kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kousky (nebo obsah sáčku zmražené zeleniny do polévky)a asi 15-20 minut povaříme. V této fázi varu můžeme do polévky zavařit drožďové, nebo játrové knedlíčky dle předchozích dvou receptů. Na talíř pak můžeme přidat pokrájenou pažitku, nebo na drobno nakrájenou petrželovou nať.
|
|||
Dobrou chuť ! |