Strana -97-

Játrové knedlíčky do hovězí polévky:

Drožďové knedlíčky
chutné jako od babičky.....

Suroviny:
cca 200g vepřová játra,
1 palička česneku,
1 ks vejce,
1 lžička soli,
2 lžíce majoránky,
1 lžička mletý pepř,
2 ks suchý rohlík (na strouhanku),
1 lžička másla,
asi 3-4 vrchovaté polévkové lžíce hrubé mouky na zahuštění,
Postup:
Opláchneme játra ve studené vodě a nakrájíme je na kostičky, paličku česneku rozebereme a jednotlivé stroužky oloupeme. V mlýnku na maso semeleme střídavě játra a česnek, když je vše pomleto, na závěr semeleme suché rohlíky (tím se z mlýnku vytlačí zbytek jater a česneku a do směsi přibude strouhanka).Přidáme vejce, máslo, všechny ostatní ingredience a důkladně vařečkou promísíme. Aby byla hmota dostatečně tuhá, během míchání postupně přidáváme podle potřeby hrubou mouku.
Aby byly knedlíčky asi stejně veliké, odebíráme hmotu lžičkou a v navlhčených dlaních z ní tvarujeme malé kuličky, které rovnou zavařujeme do vroucí hovězí, polévky, kterou pak ještě asi 15 minut udržujeme v plném varu, aby se knedlíčky v celém průřezu provařily. Že jsou kendlíčky uvařené poznáme podle toho, že vyplavou na hladinu.



Dobrou chuť