Strana -96-

Drožďové knedlíčky do hovězí, nebo slepičí polévky:

Drožďové knedlíčky
...zdravé a chutné...

Suroviny:
50g máslo, nebo HERA,
1 ks veliké cibule,
5 balíčků droždí,
3 ks vejce,
1/2 lžičky muškátový květ,
1 lžička soli,
2 lžíce majoránky,
1 lžička mletý pepř,
1 lžička drcený kmín,
3 lžičky vegeta,
1 palička česneku,
asi 1 hrst strouhanky,
asi 3-4 vrchovaté polévkové lžíce hrubé mouky,
Postup:
Rozpustíme máslo a přidáme na jemno nakrájenou oloupanou cibuli a restujeme ji až zesklovatí, přidáme rozdrobené droždí a vše mícháme, až se droždí rozpustí (někomu přijde ta vůně nepříjemná, ale nenechte se odradit). Když je droždí rozpuštěné, odstavíme a necháme vystydnout. Do studené hmoty pak vmícháme veškeré koření a vejce, rozetřený, (nebo prolisovaný česnek - samozřejmně, že paličku jsme napřed rozdělělili a jednotlivé stroužky jsme zbavili šlupek) a za postupného přidávání strouhanky a hrubé mouky důkladně propracujeme na tužší těsto. Osvědčilo se mi připravenou hmotu před dalším zpracováním nechat asi 1 hodinu v chladničce (mezi tím, než se mi dovaří polévka).
Aby byly knedlíčky asi stejně veliké, odebíráme hmotu lžičkou a v navlhčených dlaních z ní tvarujeme malé kuličky, které rovnou zavařujeme do vroucí hovězí, nebo slepičí polévky, kterou pak ještě asi 15 minut udržujeme v plném varu, aby se knedlíčky v celém průřezu provařily.



Dobrou chuť