Strana -95-

Hovězí guláš na víně:

Hovězí guláš na víně
...trochu fantazie a povedlo se, je to mňamka...

Suroviny:
500g hovězí přední,
3 veliké cibule,
3 ks bílá paprika.
5 dkg uzená slanina,
2 lžíce sádla,
1 lžička mletý zázvor,
1 lůžičky čilipaprika (Kayenský pepř)
4 lžičky mletá červená paprika,
4ks hřebíček,
2 ks badyán,
špetka bazalka,
2 ks bobkový list,
2 kostky hovězí bujón,
2 kostky slepičí vývar,
1 lžička cukru,
0,7l víno – (Modrý portugal)
2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
Postup:
Rozpustíme sádlo a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, chvíli škvaříme, přidáme mletý zázvor, necháme vzpěnit a vložíme na kostky nakrájené maso, po všech stranách orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli, promícháme, přidáme na kousky nakrájenou bílou papriku a restujeme, asi po 5 minutách přidáme ostatní koření, chvilku restujeme a zalijeme připraveným vínem. Vložíme kostky bujónu a slepičího vývaru a za občasného mícháni vaříme pod pokličkou asi 1,5 hodiny vyvařenou omáčku doplňujeme během vaření postupně asi 1/2 l vroucí vody.Když je maso měkké, zahustíme omáčku mouku rozkvedlanou v trošce studené vody a ještě asi 5 minut za občasného míchání povaříme.


Podáváme s kynutým knedlíkem, nebo tmavým chlebem.

Dobrou chuť