Strana -94-

Závitky
"jako kanárek":

znojgul

Když musí jeden vařit každý den pro starou mamku, je třeba nějaká změna.....a tak tyto závitky spatřily světlo světa a obohatily můj jídelníček...

Suroviny:
6 plátků vepřová pečeně (cca400g), 3 větší cibule, 6 dkg vyšší slanina, 6 koleček klobásy, mletý pepř,
1 kostka masox,
2 kostky hovězí bujón,
1 kostka slepičí vývar,
špetka kmínu,
6 kávových lžiček plnotučná hořčice,
2 lžičky mletý zázvor,
2 lžičky karí
1 lžička majoránka,
1 lžička oregano,
1 lžička granulovaný česnek,
1 lžička sůl,
1 lžičky čilipaprika,
2 lžičky kurkuma,
3 lžíce sádla,
2 lžičly solamyl
Postup:
Plátky masa po obvodě nařízneme a naklepeme po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Do hořtice vmícháme
1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku karý, 1 lžičku majoránky,
1 lžičku oregano, granulovaný česnek, sůl, čili papriku,
1 lžičku kurkumy. Touto smesí po jedné straně potřeme plátky masa, na každý plátek masa položíme plátek slaniny, kolečko klobásy, plátky svineme do roličky a převážeme režnou nití, aby držely pohromadě. V kastrolu rozpálíme sádlo, přidáme zbytek kořtení – špetka kmínu, 1 lžička mletý zázvor,
1 lžička karí 1 lžička kurkuma, promícháme a necháme chviličku upražit, vložíme závitky, po všech stranách mírně osmažíme a vyndáme na talíř. Do kastrolu přidáme nakrájenou cibuli, promícháme a necháme asi 5 minut za občasného míchání restovat. Mezi tím závitky obalíme v hladké mouce, zbytek mouky vysipeme do kastrolu, promícháme, vložíme závitky a zalijeme vroucí vodou – asi
3/4 l. Promícháme a za občasného míchání vaříme asi 50minut. Závitky vyndáme, omáčku zjemníme ponorným mixérem a závitky vrátíme do omáčky. Pokud omáčka hodně zřídla, můžeme ji zahustit dvěmi lžičkami solamylu rozmíchanými v trošce studené vody.



Podáváme s dušenou rýží, nebo těstovinami, jak komu co chutná..

Dobrou chuť