|
Pýchavek je celkem 6 druhů, jsou i takové malé jako figurky do hry "člověče nezlob se" a důležité je, že všechny druhy jsou jedlé. Nejsou sice extra valné chuti, ale dají se dobře smažit. Letos (podzim r. 2014) jich je tolik, že se dají sklízet "kosou".
Suroviny:
Houby PÝCHAVKY (mohou být různé druhy a různé velikosti).
Hladká mouka podle množství hub.
2 vajíčka
mléko podle množství(asi 1dcl)
1 lžička drceného kmínu
sůl dle chuti.
Tuk na smažení a podle chuti tatarská omáčka.
Postup:
Napřed si připravíme těstíčko, smícháním mouky, koření, vajec, soli a mléka - vše vyšleháme do hladké polotuhé kaše. Omyté a osušené houby roztřídíme, malé kousky necháme v celku a větší rozkrájíme podél na asi 1 cm silné plátky. Mezi tím rozpálíme na hlubší pánvičce tuk na smažení, houby oválíme v hladké mouce a v těstíčku a dáme smažit. Asi po deseti minutách, když dostanou žlutavo hnědou barvu, je vyndaváme do thermohrnce, abychom je udrželi teplé, než dosmažíme všechny.
|