Strana -89-

Svíčková s vepřovými závitky

vepřová svíčková

Co podražilo hovězí maso, odzkoušel jsem svíčkovou z vepřového masa -
nejen z kusu v celku (viz.recept č. 86), ale i z plátků.  
Je to velmi chutné.


Použité suroviny:

1.) 500g vepřová pečeně bez kosti plátky (kotleta), 150g uzený špek.

2.) 1/4 kostky másla, 1/2 většího celeru, 3 ks petržel, 5 ks mrkev 3ks bobkový list, 7 kuliček nové koření, 10 kuliček celý pepř, 1 lžička tymián, 1 lžička oregano, 3 polévkové lžíce octa, 1 kostka masox,

2 dcl mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 smetana na vaření (10%), nastrouhaná kůra z jednoho citronu, sůl podle potřeby.

Postup:
              
1.) Plátky masa po obvodu nařízneme a naklepeme paličkou
na maso z obou stran. Maso nesolíme, ani jinak nekořeníme!!.
Slaninu nakrájíme na proužky dlouhé jako šířka masa a široké asi
5x10mm. (Na jeden závitek potřebujema asi 3 proužky slaniny). Na užší
konec plátku masa položíme (napříč) proužek slaniny, kterou zabalíme,
vložíme další proužek a pokračujeme tak, aby v každém závitu masa
byl jeden proužek slaniny.Zbalené závitky ovážeme režnou nití tak, aby
držely pohromadě, nebo použijeme jehly na španělské ptáčky.

               2.) V hrnci rozpálíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce za stálého míchání orestujeme. Zalijeme asi 1-1,5l teplou vodou a přidáme koření, masox a ocet. Vše vaříme asi 20 minut a odstavíme.
Po vychladnutí vložíme do láku připravené závitky (dbáme, aby
všechny byly celé ponořené ) a uložíme do chladu minimálně do
druhého dne, nejlépe na 1-2 dny.
Když je maso uleželé, vaříme asi 60 minut do měkka, uvařené závitky vyndáme do misky, z omáčky odstraníme bobkové listy a vše
i s ostatním kořením v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem.
Vmícháme mouku rozkvedlanou v mléce, krátce povaříme, přidáme
nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu a nakonec do
omáčky vmícháme smetanu, vložíme uvařené závitky a krátce
prohřejeme.

 
Svíčková z vepřové kotlety

Připravené závitky.....
 
Svíčková z vepřové kotlety

Pohled z čela na smotané závitky
 
Svíčková z vepřové kotlety

Uvařený lák před naložením závitků
 


Podáváme s kynutým knedlíkem.

Dobrou chuť