|
Co podražilo hovězí maso, odzkoušel jsem svíčkovou z vepřového masa - nejen z kusu v celku (viz.recept č. 86), ale i z plátků. Je to velmi chutné.
Použité suroviny:
1.) 500g vepřová pečeně bez kosti plátky (kotleta), 150g uzený špek.
2.)
1/4 kostky másla,
1/2 většího celeru,
3 ks petržel,
5 ks mrkev
3ks bobkový list,
7 kuliček nové koření,
10 kuliček celý pepř,
1 lžička tymián,
1 lžička oregano,
3 polévkové lžíce octa,
1 kostka masox,
2 dcl mléka,
3 lžíce hladké mouky,
1 smetana na vaření (10%),
nastrouhaná kůra z jednoho citronu,
sůl podle potřeby.
Postup:
1.) Plátky masa po obvodu nařízneme a naklepeme paličkou na maso z obou stran. Maso nesolíme, ani jinak nekořeníme!!. Slaninu nakrájíme na proužky dlouhé jako šířka masa a široké asi 5x10mm. (Na jeden závitek potřebujema asi 3 proužky slaniny). Na užší konec plátku masa položíme (napříč) proužek slaniny, kterou zabalíme, vložíme další proužek a pokračujeme tak, aby v každém závitu masa byl jeden proužek slaniny.Zbalené závitky ovážeme režnou nití tak, aby držely pohromadě, nebo použijeme jehly na španělské ptáčky.
2.) V hrnci rozpálíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce za stálého míchání orestujeme. Zalijeme asi 1-1,5l teplou vodou a přidáme koření, masox a ocet. Vše vaříme asi 20 minut a odstavíme. Po vychladnutí vložíme do láku připravené závitky (dbáme, aby všechny byly celé ponořené ) a uložíme do chladu minimálně do druhého dne, nejlépe na 1-2 dny. Když je maso uleželé, vaříme asi 60 minut do měkka, uvařené závitky vyndáme do misky, z omáčky odstraníme bobkové listy a vše i s ostatním kořením v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme mouku rozkvedlanou v mléce, krátce povaříme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu a nakonec do omáčky vmícháme smetanu, vložíme uvařené závitky a krátce prohřejeme.
|