Strana -88-

Vepřové plátky na žampionech s fazolemi

Vepřové plátky na žampionech s fazolemi

Pro gurmány, co mají rádi jemné omáčky. Velmi chutné, mírně pikantní.

Použité suroviny:

1.)
500g vepřové kýty, sůl, mletý pepř, plnotučná hořtice, asi 6 lžic
stolní olej.

2.)
2 lžíce sádla,
1 lžička mletého zázvoru,
1 lžička drceného kmínu,
400g zahradní žampióny,
2 větší cibule,
2 kostky slepičí bujón,
1 kostka hovězí bujón,
1 lžička koření "CHAKALAKA"
1 lžička "CHILLI KROUŽKY"
1 lžička provensálské koření,
1 lžička oregano,
2 konzervy ČERVENÉ FAZOLE VE SLANÉM ČILI NÁLEVU

Poznámka:
Koření "CHAKALAKA" a "CHILLI KROUŽKY" lze objednat ZDE


Postup:
              
1.) Z vepřové kýty nařežeme plátky asi 1-1,5cm silné,
naklepeme je po obou stranách, posolíme, jednu stranu opepříme
a druhou stranu potřeme hořticí. Na dno ploché misky nalijeme rostlinný olej, vložíme plátky masa opepřenou stranou dolů,
pokapeme je olejem a vložíme na ně další plátky a na ty vrchní
nakapeme také olej, tak, aby nebyly suché a uložíme je na 1 den do
chladničky.
               2.) V kastrolu rozpálíme sádlo přidáme zázvor a drcený kmín.
Když je koření mírně opražené, krátce (asi 3 minuty jedna strana)
osmažíme po obou stranách plátky naloženého masa, které pak
odkládáme na připravený talíř.
              Když máme maso osmažené, přidáme do kastrolu na plátky
nakrájené žampióny, osmažíme je a přidáme na drobno nakrájenou
cibuli a vše pod poklučkou dusíme, až zelenina pustí šťávu. Přidáme
zbytek koření a kostky bujónu, vložíme předsmažené plátky masa
a pod pokličkou dusíme za občasného opatrného míchání asi 20 minut, přidáme asi 0,5 l teplé vody a vaříme ještě asi 25-30 minut.
              Když je maso měké, opatrně jej vyndáme na talíř, omáčku
zahustíme hladkou moukou se solamylem rozmíchaným v trošce
studené vody, promícháme, krátce povaříme a vložíme odložené
maso a konzervované fazole. Ještě asi 10 minut prohřejeme a můžeme podávat.

 


Jako příloha je vhodná dušená rýže, nebo vařené těstoviny.

Dobrou chuť