|
Pro gurmány, co mají rádi jemné omáčky. Velmi chutné, mírně pikantní.
Použité suroviny:
1.) 500g vepřové kýty, sůl, mletý pepř, plnotučná hořtice, asi 6 lžic stolní olej.
2.)
2 lžíce sádla,
1 lžička mletého zázvoru,
1 lžička drceného kmínu,
400g zahradní žampióny,
2 větší cibule,
2 kostky slepičí bujón,
1 kostka hovězí bujón,
1 lžička koření "CHAKALAKA"
1 lžička "CHILLI KROUŽKY"
1 lžička provensálské koření,
1 lžička oregano,
2 konzervy ČERVENÉ FAZOLE VE SLANÉM ČILI NÁLEVU
Poznámka: Koření "CHAKALAKA" a "CHILLI KROUŽKY" lze objednat ZDE
Postup:
1.) Z vepřové kýty nařežeme plátky asi 1-1,5cm silné, naklepeme je po obou stranách, posolíme, jednu stranu opepříme a druhou stranu potřeme hořticí. Na dno ploché misky nalijeme rostlinný olej, vložíme plátky masa opepřenou stranou dolů, pokapeme je olejem a vložíme na ně další plátky a na ty vrchní nakapeme také olej, tak, aby nebyly suché a uložíme je na 1 den do chladničky.
2.)
V kastrolu rozpálíme sádlo přidáme zázvor a drcený kmín. Když je koření mírně opražené, krátce (asi 3 minuty jedna strana) osmažíme po obou stranách plátky naloženého masa, které pak odkládáme na připravený talíř. Když máme maso osmažené, přidáme do kastrolu na plátky nakrájené žampióny, osmažíme je a přidáme na drobno nakrájenou cibuli a vše pod poklučkou dusíme, až zelenina pustí šťávu. Přidáme zbytek koření a kostky bujónu, vložíme předsmažené plátky masa a pod pokličkou dusíme za občasného opatrného míchání asi 20 minut, přidáme asi 0,5 l teplé vody a vaříme ještě asi 25-30 minut. Když je maso měké, opatrně jej vyndáme na talíř, omáčku zahustíme hladkou moukou se solamylem rozmíchaným v trošce studené vody, promícháme, krátce povaříme a vložíme odložené maso a konzervované fazole. Ještě asi 10 minut prohřejeme a můžeme podávat.
|