Strana -87-

Pikantní řízek v kari omáčce

Řízek v KARI omáčce

Pro gurmány, co mají rádi ostré pokrmy. Nevypadá vábně, ale je velmi pikantní a dobré.

Použité suroviny:

1.) 4 plátky vepřové krkovice, 2 vajíčka, lžíce hlaské mouky, lžička karí, 1/2 lžičky pepře,1/2 lžičky soli, 4 lžíce rostlinného oleje.

2.) 2 lžíce sádla, , 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky kari koření, 1 lžička drceného kmínu, 2 větší cibule, 2 bílé papriky, 2 rajčata. 2 lžičky solamylu, cca 2 dcl vody, 2 kostky slepičího bujónu, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregano

Postup:
              
1.) Plátky krkovice naklepeme, posolíme a opepříme,
na talíři rozšleháme vidličkou vejce, přidáme sůl, pepř, mouku a karí koření a olej. Vše řádně rozšleháme vidličkou na mastnou hmotu, ve které obalíme připravené plátky masa, položíme je na sebe do vhodné krabičky, (můžeme je ještě pokapat olejem) a uložíme je na 1-3 dny do chladničky.              
2.) V kastrolu rozpálíme sádlo přidáme zázvor, drcený kmín karí koření a pepř. Když je koření mírně opražené, krátce (asi 3 minuty jedna strana) osmažíme po obou stranách plátky naloženého masa, které pak odkládáme na připravený talíř.
Když máme maso osmažené, přidáme do kastrolu nakrájenou cibuli, osmažíme ji až zesklovatí a přidáme nakrájenou papriku a rajčata a vše pod poklučkou dusíme, až zelenina pustí šťávu. Přidáme zbytek koření a slepičí bujón a vodu, necháme vře rozvařit a vložíme předsmažené plátky masa a pod pokličkou dusíme do měka za občasného opatrného míchání asi 40-50 minut.
Když je maso měké, opatrně jej vyndáme na talíř, omáčku ve které budou i kousky sraženého vajíčka a kousky zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem na jemnou omáčku, kterou zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce studené vody, promícháme, krátce povaříme a vložíme odložené maso.
Ještě chvilku prohřejeme a můžeme podávat.

 


Jako příloha je vhodná dušená rýže.

Dobrou chuť