|
Co podražilo hovězí maso, odzkoušel jsem svíčkovou z vepřového masa. Je to velmi chutné.
Použité suroviny:
1.) 500g vepřová pečeně bez kosti v celku (kotleta), 150g uzený špek.
2.)
1/4 kostky másla,
1/2 většího celeru,
3 ks petržel,
5 ks mrkev
3ks bobkový list,
7 kuliček nové koření,
10 kuliček celý pepř,
1 lžička tymián,
1 lžička oregano,
3 polévkové lžíce octa,
1 kostka masox,
2 dcl mléka,
3 lžíce hladké mouky,
1 smetana na vaření (10%),
nastrouhaná kůra z jednoho citronu,
sůl podle potřeby.
Postup:
1.) Špalík masa prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky dlouhé jako špalík masa a široké asi 10x10mm.
2.)
V hrnci rozpálíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce za stálého míchání orestujeme. Zalijeme asi 1-1,5l teplou vodou a přidáme koření, masox a ocet. Vše vaříme asi 20 minut a odstavíme. Po vychladnutí vložíme prošpikované maso (dbáme, aby bylo celé ponořené v tomto láku) a uložíme do chladu minimálně do druhého dne, nejlépe na 2-3 dny. Když je maso uleželé, vaříme asi 1,5 hodiny do měkka, maso vyndáme a necháme na prkénku vychladnout a mezi tím z omáčky odstraníme bobkové listy a vše i s ostatním kořením v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme mouku rozkvedlanou v mléce, krátce povaříme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu a nakonec do omáčky vmícháme smetanu, vložíme na plátky nakrájené maso a krátce prohřejeme.
|