Strana -86-

Svíčková z vepřové kotlety

vepřová svíčková

Co podražilo hovězí maso, odzkoušel jsem svíčkovou z vepřového masa. Je to velmi chutné.

Použité suroviny:

1.) 500g vepřová pečeně bez kosti v celku (kotleta), 150g uzený špek.

2.) 1/4 kostky másla, 1/2 většího celeru, 3 ks petržel, 5 ks mrkev 3ks bobkový list, 7 kuliček nové koření, 10 kuliček celý pepř, 1 lžička tymián, 1 lžička oregano, 3 polévkové lžíce octa, 1 kostka masox,

2 dcl mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 smetana na vaření (10%), nastrouhaná kůra z jednoho citronu, sůl podle potřeby.

Postup:
              
1.) Špalík masa prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky dlouhé jako špalík masa a široké asi 10x10mm.
               2.) V hrnci rozpálíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce za stálého míchání orestujeme. Zalijeme asi 1-1,5l teplou vodou a přidáme koření, masox a ocet. Vše vaříme asi 20 minut a odstavíme.
Po vychladnutí vložíme prošpikované maso (dbáme, aby bylo celé ponořené v tomto láku) a uložíme do chladu minimálně do druhého dne, nejlépe na 2-3 dny.
Když je maso uleželé, vaříme asi 1,5 hodiny do měkka, maso vyndáme a necháme na prkénku vychladnout a mezi tím z omáčky odstraníme bobkové listy a vše i s ostatním kořením v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme mouku rozkvedlanou v mléce, krátce povaříme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru z omytého citronu a nakonec do omáčky vmícháme smetanu, vložíme na plátky nakrájené maso a krátce prohřejeme.

 
Svíčková z vepřové kotlety
 


Podáváme s kynutým knedlíkem.

Dobrou chuť