Strana -85-

Řízek "Hubertus"

žampióny

když jsem ještě pracovně jezdil do Německa,
často jsem si dával tuhle baštu.....sice s hranolkama, ale i tak je to dobré.

Použité suroviny:

1.) 4 plátky vepřové krkovice, 2 vajíčka, sůl, pepř, hladká mouka, strouhanka, olej (tuk) na smažení.

2.) 2 lžíce sádla, 2 veliké cibule - pokrájet na drobno, 200g zahradních žampiónů - omyté pokrájet na půlky a půlky pokrájet na plátky, 1 nlžička kmín, 1/2 lžičky mletý zázvor, 1/2lžičky mletý pepř, 1 kostka hovězí bujón, nebo masox, sůl podle potřeby,lžíce hladké mouky a 2 lžičky SOLAMYL.

Postup:
              
1.) (Připravíme klasické smažené řízky)
Plátky krkovice naklepeme, posolíme a opepříme, obalíme v mouce, omočíme v rozšlehaných osolených vajíčkách, obalíme ve strouhance a osmažíme do zlatova na rozpáleném tuku.
               2.) V hrnci rospustíme sádlo, přidáme zázvor, pepř a kmín. Promíchneme, přidáme cibuli, mírně osolíme a do zlatova za občasného míchání osmažíme. Když je cibule do zlatova osmažená, přidáme pokrájené žampióny a za občasného míchání dusíme do měkka. Když se vydusí voda ze žampíónů, vmícháme hladkou mouku, zalijeme asi 3dcl vodou ve které jsme rozvařili 1 kostku bujónu, nebo masoxu, zahustíme solamylem rozmíchaným ve trošce studené vody a za občasného míchání krátce povaříme.


Poznámka.:
Pokud máte v lednici smažené obalované řízky, co zbyly po minulém svátečním obědě, osvědčilo se mi dát je na pařáček (co se používá na ohřev knedlí), a vařit je v páče 1,5-2 hodiny. Tak jemnou baštu jste ještě nejedli.

 


Na smažený řízek nalijeme žampiónovou omáčku, jako přílohu lze podávat se smaženými hranolkami, nebo s vařenými, či s osmaženými bramborami.

Dobrou chuť