Strana -83-

Hladká pórková polévka




Použité suroviny:
Jeden středně veliký pórek, asi 20g másla, cca 0,75l vody, ve které se vařily brambory (není podmínkou), 1 lžička muškátový květ, kostka slepičí vývar, 2 lžíce hladké mouky, cca 1 deci mléka,1 smetana na vaření, 1 lžička podravky, sůl, pepř .

Postup:
              
Na rozpuštěné máslo dáme pokrájený očistěný pórek i s tou zelenou částí, muškátový květ, vše posmažíme, zalyjeme vodou, co se v ní včera vařily brambory, jeden slepičí vývar (magi kostku) - když se to uvaří, tak to rozmixujeme ponorným mixérem a zahustíme 2 lžícemi hladké mouky rozkvedlané v trošce mléka - dochutíme trochou pepře a podravky a nakonec vmícháme sladkou smetanou. Ještě krátce povaříme a můžeme podávat.

Zatím co se polévka vaří, můžeme si připravit trochu osmažené housky - krutony na spestření chutě. K tomu potřebujeme 1 rohlík, nebo housku nakrájené na malé kostičky a 1 lžíci sádla. Sádlo rozpustíme na pánvičce a kostičky z rohlíku osmažíme do zlatova a přidáváme do polévky na talíři dle chuti.
Poznámka:
Je to lehce nazelenalé a chutná to jako polévka z brokolice

 

 




Doba přípravy:  0,5 hodiny

Dobrou chuť