Strana -74-

Guláš mlsného gurmána

Použité suroviny:
1/2 kg kližky, 4 cibule,  1 mrkev, 2 menší petržele, kousek cerelu, 6 lžic stolní olej 4 zelené papriky, 1 konzerva (400g)krájené žampiony, 1 lžička mletého zázvoru, 3 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky , 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky granulovaného česneku, 3 kostky masového vývaru, sůl, 4 lžíce polohrubé mouky, instantní jíška dle potřeby.

Postup:
              
Po ránu nakrájíme kližku  na menší kousky, prosolíme, přidáme majoránku, mletý zázvor, silně pálivou papriku, granulovaný česnek, zalijeme stolním olejem, promícháme a necháme asi 3 hodiny odležet.

             Když je maso odleželé, slijeme olej do kastrolu, rozpálíme, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a upražíme lehce do hněda.

Přidáme maso, lehce orestujeme, přidáme sladkou papriku, polohrubou mouku, promícháme a chvilku restujeme za občasného míchání. Poté zalijeme asi 1,5 l vroucí vodou, přidáme kostky vývaru a pod poklicí vaříme za občasného promíchání asi 40 minut. Pak přidáme krájené žampiony, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a po 10-ti minutách vaření vmícháme pokrájenou zelenou papriku a vaříme pod poklicí za občasného promíchání dalších 20 minut. Nakonec můžeme upravit hustotu přidáním instantní jíšky.

 

 

Jako příloha je vhodný houskový knedlík, nebo chléb.

Dobrou chuť