Strana -73-

Pivní guláš "flamendr"

Použité suroviny:
1/2 kg kližky, 4 cibule,  2 lžíce sádla, 1 zelená paprika, 1 konzerva (400g) zelené fazolové lusky krájené v mírně slaném nálevu, 1 lžička mletého zázvoru, 3 lžičky sladké papriky, 1 lžička pepře, 1 lžička majoránky, 1 lžička jemně drceného badyánu,  2 kostky masového vývaru, sůl, 5 kuliček jalovce, 2 lžíce polohrubé mouky na zahuštění, 2 lahve světlého piva, 1 dcl Tuzemáku.

Postup:
              
Na sádle zpěníme zázvor, přidáme nakrájenou cibuli a mícháme, až cibulka zesklovatí.  Vmícháme ostatní koření a na kostičky pokrájené maso, krátce orestujeme a zalijeme pivem. Pod pokličkou vaříme asi 60 minut (podle stáří býčka i déle, až maso skoro změkne), přidáme nadrobno pokrájenou papriku, Tuzemák , po 20-ti minutách  zahustíme polohrubou moukou rozkvedlanou v nálevu (scezeném z fazolových lusků)  a neacháme ještě chvilku povařit. Přidáme fazolové lusky z konzervy a po jejich prohřátí podáváme. 

Podle zásady české kuchyně je lepší ohřátý až druhý den!

 

Jako příloha je vhodný houskový knedlík, nebo chléb.

Dobrou chuť