- strana 70 -

Velikonoční nádivka

 

 

 

Použité suroviny:

Uzený vepřový bok bez kosti 500g; vepřová kýta bez kosti 500g; Hovězí přední bez kosti 500g; asi hrst lístků mladých kopřiv, hrst pažitky, hrst petrželové natě, svazeček mladé cibulky; 3 bobkové listy, 1 slepičí MAGGI bujón, 1 MASOX, sůl, 1/2 muškátový oříšek, lžička provensálské koření, mletý pepř, 10 rohlíků, 1/4 l mléka, 3 naběračky vývaru z uzeného masa, 10 vajíček, 1 lžička VEGETKA, 1/2 másla a hrstička strouhanky.
Postup:
Maso - každý druh zvlášť uvaříme do měkka (k uzenému přidáme 3 bobkové listy, k vepřovému jsem přidal kostku MAGGI bujónu, k hovězímu 1 kostku MASOXu a špetku soli), necháme vychladnout a nakrájíme na drobné kostičky, (vložíme do mísy, ve které všechny ingredience nakonec dobře promícháme ). Přidáme nadrobno nakrájené: kopřivy, pažitku, petrželovou nať a nať z mladé cibulky. Do směsi nastrouháme 1/2 muškátového oříšku, přidáme provensálské koření, mletý pepř. Rohlíky rozdrobíme do samostatné nádoby, zalijeme mlékem a vývarem z uzeného masa, lehce přisolíme a přidáme do směsi. Přidáme žloutky z 10-ti vajíček, bílky ušleháme a vmícháme do směsi.   

Pekáč vymastíme máslem, vysypeme strouhankou a vlijeme směs. Navrch poklademe plátky másla a dáme do vyhřáté trouby . Pečeme asi 75 minut. 

Dá se konzumovat jen tak studené bez přílohy, nebo ohřáté s bramborovou kaší.

 

 

Dobrou chuť !