Strana -63-

Je začátek června a rostou hřiby, tak tedy co s nimi?  Sušit, to je zatím škoda. Honem něco dobrého uvařit…….
………….a je to tady :

Houbová omáčka

Použité suroviny: ( 4 porce)
Jeden  větší zdravý hříbek, 1 větší cibule, lžička kmínu, lžička soli, 1 bobkový list, 1 kostka bujónu, nebo hovězí vývar, 1/4 másla, 4 lžíce hladké mouky, 1/2 l sladké smetany, 1 lžíce octa.

I když je hodně sucho, měl jsem štěstí na hřiba zdravého. Pokud by byl tu a tam červík, namočíme nakrájenou houbu  na nějaký čas do vody, aby vyplaval.

Postup:
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou houbu, promícháme a chvilku dusíme. Pak zalijeme vývarem, nebo teplou vodou a přidáme kostku bujónu, bobkový list, kmín a sůl. Vaříme asi 1/2 hodiny, až houba změkne, pak vmícháme smetanu, ve které jsme předem rozkvedlali hladkou mouku, za občasného míchání mírně povaříme ještě asi 5 minut, dochutíme octem a můžeme podávat.

Lze vylepšit vařeným hovězím z polévky, jako jsem to udělal já.


Příloha:
Kynutý knedlík, (nebo při nejhorším vařený nový brambor).

Dobrou chuť !