Strana -62-

Krůtí
Čum-Či-Ko

Něco jako Čína v minulém receptu, ale opět trochu jinak…...

Použité suroviny: ( 4 porce)
A) na naložení:
500 g
krůtí maso (odřezky od porcování řízků), 1 lžička rychlosůl, 1 lžička soli, 1 lžička  mletého zázvoru, 1 lžička oregana, 2 lžičky provensálského koření, 1 lžička bazalky, 1 lžička estragonu, 2 lžičky curry koření, 1 lžička kayenského pepře, 4 lžičky kukuřičného škrobu, 0,5 dcl vody, 1 dcl rostlinný olej .

Maso nakrájíme na nudličky, důkladně promícháme se všemi ingrediencemi a v chladničce necháme nejméně 24 hodin uležet.

B) další suroviny:
Lžíce oleje, 1 balíček mražené čínské zeleniny, 184 g krájené žampiony v konzervě, jemný bramborový škrob, sojová omáčka, 5 dkg nivy.

C) na oblohu:
2 cibule, 5 listů čínského zelí, sůl, citron, sojová omáčka, plnotučná hořčice.

Postup:
Alespoň 1 hodinu předem připravíme ingredience na oblohu.
Cibuli nakrájíme na jemno, dáme do salátové misky a prosolíme. . Listy čínského zelí opereme, oddělíme vrchní zelenou část listů a nakrájíme na nudličky lehce prosolíme a pokapeme citrónovou šťávou a olejem, zvlášť na kostičky nakájíme spodní dužnatou (košťálovou) část, lehce prosolíme a pokapeme sojovou omáčkou. Vše necháme  odležet.

Na pánvici rozpálíme olej, přidáme naložené maso prudce orestujeme. Pak přidáme mraženou čínskou zeleninu, žampiony i s nálevem a pod pokličkou dusíme za občasného podlévání asi 15 minut,  přidáme nivu a vmícháme ji to pokrmu, až se dokonale rozpustí, pak vmícháme ve trošce studené vody rozkvedlané 4 lžičky škrobové moučky, přidáme sojovou omáčku dle chuti, ještě asi 3 minuty povaříme a je hotovo.


Příloha: Smažené hranolky.

Dobrou chuť !