Strana -59-

Hovězí bašta s estragonem

Vlastní kulinářská kreace , prima mňamka k těstovinám.

Použité suroviny:
A) na naložení:
500 g hovězí maso na guláš, 1 lžička rychlosůl, 1 lžička soli, 1 lžička oregana, 1 lžička provensálského koření, 1 lžička bazalky, 1/2 lžičky pepře, 4 lžičky kukuřičného škrobu, rostlinný olej na zalití.

Kostky masa promícháme se všemi ingrediencemi a zalijeme olejem, aby bylo ponořené a v chladničce necháme alespoň 24 hodin uležet.

B) další suroviny:
3 cibule, 3 lžíce sádla, 1/2 lžičky estragonu,  7 kuliček jalovce, 2 bobkové listy,  10 spařených a oloupaných rajčat, sklenička paprikového leča, 2 kostky  masoxu.

Postup:
V kastrolu rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a naložené maso lehce orestujeme. Pak přidáme 1/2 l horké vody, estragon, jalovec a bobkový list, masox a pod pokličkou vaříme asi 30 minut. Pak přidáme na 1/4 nakrájená oloupaná rajčata a dalších cca 25 minut vaříme, vmícháme paprikové lečo, zahustíme jíškou, lehce povaříme a je hotovo.


Příloha: Vařené těstoviny, například vřetena.

Dobrou chuť !