Strana -53-

Guláš na hřibech

Použité suroviny:
0,6 kg kližky, 3 cibule,  1/2 kg čerstvých hřibů, 8 rajčat, 3 lžíce sádla, 3 lžičky sladké papriky, 1 lžička kayenský pepř, 3 lžičky kmínu, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, 2 kostky masového vývaru, sůl, lžička rychlosoli, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce smetany ke šlehání.

Postup:
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme
kayenský pepř a sladkou papriku, vmícháme na kostky nakrájenou kližku, vmícháme ostatní koření a na plátky nakrájené hřiby a dusíme ve vlastní šťávě pod pokličkou asi 1/2 hodiny (za občasného míchání). Pak dolijeme asi 1,5 l teplé vody a vaříme asi 1 hodinu na mírném ohni. Přidáme na čtvrtky nakrájená oloupaná rajčata [předem je spaříme ve vařící vodě, pak jdou snadno zbavit slupky] a vaříme další 1/2 hodinu. Vmícháme ve studené vodě rozkvedlanou mouku, krátce povaříme a nakonec vmícháme smetanu a podáváme.

Jako příloha je vhodný houskový knedlík, nebo chléb.

Dobrou chuť