Strana -51-

Zelňačka s klobáskou

Použité suroviny:
2 cibule, 7 menších brambor, 1 balíček kysaného zelí, 2 ostřejší klobásky, 2 lžíce sádla, 1 lžička mletého zázvoru, 3 lžičky sladké papriky, 1 lžička silně pálivé papriky, 1 lžička kmínu, 2 kostky masového vývaru, sůl, 2 bobkové listy, 2 lžíce jíšky, smetana ke šlehání dle chuti.

Postup:
Na sádle zpěníme zázvor, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a mícháme, až zesklovatí. Vmícháme papriku, nadrobno nakrájené brambory, zalijeme teplou vodou, přidáme ostatní koření, lehce překrájené kysané zelí, které jsme předem scedili. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut, pak přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, zahustíme jíškou a neacháme ještě chvilku prohřát, až se jíška uvaří.

Hotovou polévku na talíři zjemníme sladkou smetanou ke šlehání podle chuti.

Dobrou chuť