Strana -50-

Bělehradský řízek v županu

Použité suroviny:
1) - 4 vepřové kotlety  (nebo plátky kýty), 1 palice česneku, sůl, pepř, stolní olej. 3 vajíčka, hladká mouka, strouhanka.
2) na přílohu: - 1 palice česneku, 4 lžíce sádla, 3 lžičky sladké červené papriky, 1 lžička silně pálivé červené papriky, sůl, kmín, brambory.

Postup:
1.) plátky masa na řízky potřeme po obou stranách vydatně česnekem rozetřeným se solí, pokapeme olejem a necháme několik hodin v chladu uležet.
Pak je obalíme v mouce, v osoleném vajíčku rozšlehaném s trochou vody, obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. (Jako klasické řízky).

2.) Nadrobno nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem, oloupaný česnek rozdrtíme a utřeme se solí, vmícháme do sádla, přidáme  sladkou a pálivou papriku, vzpěníme a vmícháme uvařené a scezené brambory a za občasného míchání prohřejme, podle chuti ještě dosolíme.

Dobrou chuť