„Chlupaté" knedlíky
chlupaté knedle

Vynikající příloha
k vepřové pečeni se
zelím na kyselo.

Suroviny:
1/2 kg brambor uvařených ve slupce ; 1/2 kg brambor syrových;
(nelze použít ranné brambory, je nutné, aby obsahovaly dost škrobu).
1 lžíce solamylu;  cca 20 dkg hrubé mouky, nebo krupice; 2 vejce, sůl.

Příprava:
Brambory na vaření ve slupce vybíráme zhruba stejně veliké a zdravé, umyjeme od zeminy, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit (od počátku varu  vaříme na mírném ohni cca 1/2 hodiny), po uvaření slijeme vodu ,necháme vychladnout a oloupeme slupku.
Před přípravou těsta dáme vařit veliký hrnec s vodou (4 - 5 l) s lžičkou soli.
- Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a do mísy na zadělávání těsta je rozstrouháme (na struhadle pro strouhání strouhanky) na jemnou kaši, (pozor na prsty, také se lehce strouhají!). Přidáme oloupané vařené brambory nastrouhané na hrubé nudličky, 1 lžíci solamylu, vejce a lžičku soli. Dobře promícháme a postupně zahustíme přidáváním hrubé mouky, nebo dětské krupice až získáme polotuhé těsto. (POZOR ! Čím déle stojí, tím více řídne) .
Mezitím se začala vařit voda, takže z těsta namočenýma rukama  vypracováváme kulaté knedlíky velikosti asi tak do dlaně , a hned je opatrně vkládáme do vroucí vody. Knedle okamžitě jdou ke dnu, proto je třeba je lehce vařečkou ode dna uvolňovat, po chvilce se budou ve vařící vodě vznášet u hladiny.
Knedlíky se vaří asi 12 - 15 minut (Zkušební knedlík rozkrojíme v půlce - nesmí být uvnitř syrový). Vařené knedle vyndáme z vody do misky a můžeme podávat.

Poznámka:
Jsou dobré ohřáté i další dny - po vychladnutí mají „mrtvolně" nazelenalou barvu, což je právě ono.

Nyní Vám přeji již jen Dobrou chuť !