Strana -42-

Vepřová pečeně na zelí.

Ušetřil jsem práci s přípravou samotného zelí, čímž se liším od klasického vepřo pečo zelo……...

Není nad zeleninu pasírovanou skrze vepříka…….

Použité suroviny:
1 kg vepřový bůček, 2 balíčky kasaného zelí, 6 větších cibulí 3 lžičky kmínu 2 lžičky soli, 2 kostky masoxu (může být - ale nemusí, kousek vinné klobásy).

Postup:
Zelí necháme okapat, pokrájíme ho na menší kousky a vložíme v rovnoměrné vrstvě do pekáče, na zelí položíme v celku vepřový bůček, (přidáme vinnou klobásku) pokmínujeme, posypeme nadrobno pokrájenou cibulí a posolíme. Podlijeme asi 1 l vody, ve které jsme předtím povařili 2 kostky masoxu a dáme péci do trouby. Občas promícháme cibuli se zelím a maso poléváme šťávou.  Asi po 2 hodinách  pečení maso nakrájíme na plátky, položíme na zelí a odkryté ještě asi 1/2 hodiny dopečeme.

Příloha: 
Kynutý knedlík.





Dobrou chuť !