Strana -41-

Hovězí na hořčici
a okurkách

Cosi podobného jsem již vařil, ale to nebylo ono…..

Použité suroviny:
60 dkg hovězí na guláš (kližka), 4 větší cibule, 20 dkg plnotučná hořčice, 1 sklenice okurek ve sladkokyselém nálevu, 1 lžička majoránky, 2 lžičky soli, 1 lžička rychlosoli, 2 lžičky provensálské koření, 1/2 lžičky  chillies paprika, 4 lžíce rostlinného oleje,  3 lžíce sádla, 2 lžičky mletého zázvoru, 10 kuliček nové koření, 8 kuliček jalovce, 4 ks hřebíček, 1 bobkový list, 1 dcl lák z okurek, 2 kostky masoxu, hrnek smetany a 3 lžíce polohrubé mouky.

Postup:
Nejdříve naložíme kostky masa do misky, přidáme majoránku, 1 lžičku soli, rychlosůl, provensálské koření, chillies papriku, 4 lžíce oleje a plnotučnou hořčicí a naředíme asi 1 dcl lákem z okurek. Vše dobře promícháme a necháme alespoň 2 hodiny marinovat.
Cibuli pokrájíme na drobno, dáme do misky a posolíme lžičkou soli, promícháme a necháme odležet.
Mezi tím si připravíme kyselé okurky, které pokrájíme na menší kostky.

Do papiňáku dáme rozpustit sádlo, na kterém zpěníme mletý zázvor a přidáme připravené naložené maso i s marinádou. Prudce pražíme asi 3 - 5 minut, přidáme cibuli, okurky a zbytek koření (nové koření, jalovec, hřebíček a bobkový list). Doplníme 1 l teplé vody, přidáme ještě 2 kostky masoxu, papiňák uzavřeme a vaříme asi 30 minut.
Po ochlazení a otevření papiňáku vmícháme hrnek smetany s polohrubou moukou a ještě krátce povaříme. (Kdo má obavy z přílišných kalorií, může vynechat smetanu - použije vodu s moukou).

Příloha:  Kynutý knedlík.

Dobrou chuť !