Strana -39-

Gurmánská bašta

Moje vlastní kreace 

Použité suroviny:
2 vepřové ledvinky, 250 g vepřové maso na guláš, 2 špekáčky, 15 dkg cikánského salámu, 5 dkg špeku, 4 větší cibule, lžička mletého pepře, lžička zázvoru, špetka provensálského koření, 1/2 lžičky celého kmínu, 1 kostka masoxu, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce sádla 2-3 lžíce polohrubé mouky na zahuštění.

Postup:
Ledvinky opereme ve studené vodě, pokrájíme je na tenké plátky, které propláchneme na cedníku studenou vodou a nejméně 3x spaříme ve vroucí vodě a opět propláchneme studenou vodou.
Rozpustíme sádlo, přidáme mletý zázvor, orestujeme ledvinky, přidáme nadrobno pokrájený špek, salám a špekáčky, mírně orestujeme a přidáme na kostky nakrájené vepřové maso, za občasného promíchání chvíli ještě restujeme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, zbytek koření a pod pokličkou dusíme za občasného promíchání asi 10 minut. Poté dolijeme asi 1/2 l teplé vody,a masox a dusíme až je vše dokonale měkké. Omáčku zahustíme 2 - 3 lžícemi polohrubé mouky rozkvedlané v trošce studené vody a ještě krátce na mírném ohni povaříme.

Příloha:  těstoviny, nebo rýže.

Dobrou chuť !