|
Suroviny: 1/2 kg mleté maso (hovězí s vepřovým); 2 oloupané a velice jemně rozkrájené cibule; jeden a půl rohlíku; cca 1 dcl mléka; 4 vajíčka; 1 kávovou lžičku soli; mletý pepř; lžička majoránky; podle potřeby strouhanka a polohrubá mouka. Hladká mouka; tuk na smažení. Na náplň: 10 dkg Niva; 1 ks tavený sýr; 5 dkg šunka; 5 dkg suchý salám, nebo klobáska.
Příloha: Vařené brambory maštěné máslem, (Bramborová kaše, nebo hranolky); Kyselá okurka, nebo jakýkoliv zeleninový salát.
Příprava: - Do misky rozdrobíme rohlíky, přilijeme mléko, přidáme cibuli, koření, sůl a vše dobře promícháme. Přidáme mleté maso, vyklepneme na to 2 vajíčka, vše dokonale propracujeme vařečkou do polotuhého stavu. Na zahuštění přidáváme s citem strouhanku a polohrubou mouku. - Do kompotové misky si vyklepneme zbylá vejce, přidáme špetku soli a lžíci vody a vidličkou rozšleháme. Na mělký talíř rozprostřeme ve slabé vrstvě hladkou mouku, do misky připravíme strouhanku na obalení a do pánvice na sporák dáme rozpustit tuk na smažení.
Z masové směsi odebíráme cca polévkovou lžíci hmoty, kterou omoučenýma rukama vypracujeme na placičky asi 5 mm silné - položíme na pomoučený talíř, doprostřed přidáme ingredience náplně, tj. kousek šunky. Kousek nivy, kousek salámu, nebo klobásky a kousek taveného sýra. Přiklopíme druhou placičkou, po obvodě propracujeme tak, aby se mletá směs spojila a z celé kapsy pak ve dlaních uhněteme kouli, kterou pomoučíme, omáčíme v misce s vajíčkem a obalíme ve strouhance. Takto připravené koule smažíme v rozpáleném tuku asi tak jako karbanátky.
Nyní Vám přeji již jen Dobrou chuť !
|
|