Strana -36-

Znojemský guláš
s „kapsou"

V podstatě  jde o 2 chody:

Dnes sníme „kapsu", zítra gulášek.
Vycházím z toho, že ohřívané omáčky vždy chutnají lépe než čerstvé.

Použité suroviny:
1
. Na kapsu:
2 plátky vepřové kýty, 1 palička česneku, 1 vařené vajíčko, 8 plátků slaniny, 6 koleček moravské klobásy, 5 dkg plísňový sýr sůl, špetka majoránky, špetka chillies papriky 2 špetky soli, 2 lžíce stolní olej.

2
. Na gulášek:
1/2 kg hovězí kližka, 5 cibulí,  8 ks větších kyselých okurek, 1 ks feferonka (kozí roh), 2 lžíce stolního oleje, 2 lžíce sádla, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička sůl, 1 lžička rychlosůl, 1 lžička chillies paprika, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky provensálské bylinky, 2 lžičky mletý zázvor, 1/2 lžičky celý kmín, 4 ks hřebíček, 10 kuliček nového koření, 2 kuličky jalovce, 1 bobkový list, 2 kostky vývar (masox), 4 lžíce polohrubé mouky a hrnek smetany (šlehačky).

Postup:
1. Řízky rozklepeme na větší plátky, potřeme česnekem rozetřeným se solí, na jednu polovinu naklademe plátky slaniny, klobásku, plátky natvrdo uvařeného vajíčka, plísňový sýr a navrch opět plátky slaniny,  poprášíme majoránkou a chillies paprikou. Náplň přikryjeme druhou polovinou a po stranách sešpendlíme párátky, nebo kovovými jehlami na ptáčky navrchu osolíme a potřeme stolním olejem.

2.
Kližku pokrájíme na kostičky,  přidáme sůl, rychlosůl, chillies papriku, majoránku, provensálské bylinky, stolní olej a dohře promísíme a necháme odležet.

Cibuli pokrájíme nadrobno, prosolíme a necháme taktéž asi 1 hodinu odležet.

Na rozpálené sádlo dáme zpěnit 2 lžičky mletého zázvoru, orestujeme obě „kapsy" po obou stranách a vyndáme je na talíř.

Přidáme a prudce orestujeme naložené hovězí maso, přidáme 2 lžíce hořčice, a ještě chvíli prudce restujeme, po vysmahnutí přidáme nasolenou pokrájenou cibuli, kmín a hřebíček a za občasného míchání asi 5 minut dusíme, přidáme na kostky nakrájené kyselé okurky,  nadrobno pokrájený „kozí roh", podlijeme teplou vodou, přidáme kostky vývaru a zbytek koření (bobkový list, nové koření) a asi 30 minut dusíme. Poté přidáme orestované kapsy a další půlhodinu dusíme do měkka. Omáčku na závěr zahustíme smetanou s rozkvedlanou polohrubou moukou  a ještě krátce povaříme na mírném ohni za občasného míchání.

Příloha: Knedlík, rýže, nebo těstoviny..

Dobrou chuť !

Poznámka:
nejlépe to chutnalo s knedlíkem