Strana - 18 -

Plněné papriky trošku jinak.

Dobrota pozdního léta.

Suroviny:
5 ks větších paprik (pokud možno pálivé), 25 dkg mleté maso (bůček+přední hovězí), 2,5 dkg sójová drť (neochucená), 12,5 dkg rýže, 1 vajíčko, 2 cibule, 0,5 dcl rostlinný olej, 1/8 másla, 2 kostky masoxu, 4 lžíce hladké mouky, 1 rajský protlak, 1,5 l 100% rajská šťáva.  2 ks bobkový list, větší špetka Oregano, větší špetka provensálské koření, špetka tymiánu,  1 lžička mleté nové koření, sůl.

Postup:
Rýži předvaříme (asi 8 minut), ve 3 dcl vody s masoxem a se špetkou oregana  předvaříme sojovou drť (asi 10 minut) a scedíme (vývar použijeme později do omáčky). Po vychladnutí smícháme rýži, sójovou drť, mleté maso,  lžičku soli a vajíčko, nejlépe v míse rukou propracovat na konzistentní hmotu.

Do hrnce dáme rozehřát olej a máslo, přidáme jemně pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme hladkou mouku, dobře promícháme, po chvilce přidáme za stálého míchání rajský protlak, vývar ve kterém jsme předvařili sójovou drť, nakonec dolijeme rajskou šťávou, přidáme bobkový list, nové koření a mezi prsty rozdrcené ostatní bylinky - oregano, tymián a provensálské koření.

Omyté papriky ořízneme u stopky, opatrně odstraníme jádřinec,  pomocí lžičky opatrně napěchujeme připravenou hmotou abychom papriku nepoškodili, naplněné papriky vložíme do vroucí omáčky a vaříme asi 1 hodinu na mírném ohni za občasného promíchání, aby se omáčka nepřipalovala.

Podáváme výhradně s kynutým knedlíkem.

Nyní Vám přeji již jen Dobrou chuť !