Strana - 17 -

Vepřové na mrkvi s olivami.

Nebojte se mrkve, její sladká chuť se lehce
„přebarví" kořením.

Suroviny:
1/2 kg  vepřové kousky na guláš, 1/2 kg cibule, 3/4 kg mrkve,
2 balení po 180 g zelené olivy ve slaném nálevu (mohou být i s feferony ), 150 g špek, 2 lžíce sádla, 2 dcl smetana, 2 dcl mléko, 3 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžička mletý zázvor, 2 lžičky muškátový květ, 1 lžička kayenský pepř, 1/2 lžičky Oregano, 1 bobkový list, 1/2 lžičky glutasolu.

Postup:
Do hrnce dejte rozpustit sádlo, přidejte na kousky pokrájený špek, když se začne škvařit přidejte mletý zázvor, muškátový květ, zamíchejte a přidejte na drobno pokrájenou cibuli, za občasného míchání ji necháte zesklovatět ,  přidejte lžičku kayenského pepře a na kostky nakrájené vepřové maso, zamíchejte a po chvilce přidejte na větší kousky nakrájenou mrkev a nálev ze zelených oliv , oregano a bobkový list.  Nyní je třeba pokrm pod poklicí za občasného míchání asi 45 minu dusit. Přidejte zelené olivy , asi 20 minut ještě duste a mezi tím si připravte do nějaké nádobky smetanu s mlékem, do níž rozkvedlejte asi 3 lžíce hladké mouky. Když je maso a zelenina měkká, vmíchejte připravenou záklechtku, za občasného míchání ještě lehce asi 10 minut povařte, dokořeňte glutasolem a pokrm je připraven k podávání.

Příloha:
Je vhodný vařený brambor, rýže, nebo kynutý houskový knedlík.

Nyní Vám přeji již jen Dobrou chuť !