Jak zavařuji LEČO

Pro přípravu řady pokrmů potřebuji čisté zeleninové lečo bez cibule (ta je v běžném leču hořká) Poměrně levně se dá pořídit koncem srpna a v září, když jsou levnější slovenské papriky, pokud nemáte zahrádku a dost vlastních rajčat, nevadí.

Suroviny:
cca 10 kg i více -  slovenská paprika,  rajčata pohodlně  nahradíte 4 - 5 l 100%-ní rajskou šťávou,  (je k dostání v supermarketech Kaufland, Plus, PenyMarket atd. v ceně 17,90-18,90 Kč/l) .
Pokud budete zpracovávat vlastní rajčata, je ještě zapotřebí sůl a kyselina citrónová.

Postup:
Papriku umyjeme, zbavíme jádřinců a semínek, rozkrojíme na půlky a ty pak napříč pokrájíme ne nudličky asi 8 mm široké. Takto připravené papriky nacpeme do zavařovacích sklenic a zalijeme rajčatovou šťávou asi 1 cm pod horní okraj sklenic, zavíčkujeme a v zavařovacím hrnci zavařujeme ponořené do vody až nad víčka při 100 0C asi 1/2 hodiny.

Po vychladnutí zkontrolujeme, zda všechny sklenice chytly,  a na víčko fixou napíšeme letopočet.

Pozn.:
Pokud  použijeme vlastní rajčata, tato umyjeme a zbavíme stopek, rozřízneme na čtvrtky, dáme do velikého smaltovaného hrnce a vaříme asi 1 hodinu,  na 5 l šťávy přidáme asi 1 polévkovou lžíci soli a lžičku kyseliny citrónové. Před použitím musíme šťávu propasírovat přes jemný cedník, abychom ji zbavili slupek a jadýrek!