Guláš
„speciál"

Suroviny:
1.- na marinádu:
1/2 kg hovězí kližka 1 lžička soli, oregano, 1 lžička - česnekové drti, 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky kajenského pepře.

2.-na vlastní přípravu:
1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička curry koření, 1 palička česneku, sůl, 1/2 kg rajčat, 5 čerstvých paprik, 1 kostka masoxu, asi 2 polévkové lžíce hladké mouky.

Příprava:
1.-naložit maso:
Hovězí kližku nakrájíme na drobné kostky, dáme do porcelánové, nebo skleněné nádoby, přidáme  1 lžičku soli, česnekovou drť, majoránku, kajenský pepř, vše dobře promícháme, prolijeme rostlinným olejem a znovu promícháme, upěchujeme (abychom vytlačili vzduch z mezer mezi kousky masa) a navrch dolijeme trochu oleje tak, aby bylo všechno maso zakryté olejem.  Přikryjeme a na 24 hodin uložíme do chladničky.

2.- vlastní příprava:
Do hrnce napřed slijeme olej z vršku marinády, rozpálíme a přidáme lžičku mletého zázvoru, lžičku curry koření, promíchneme,  přidáme naložené maso a dusíme za mírného podlévání vodou, přidáme kostku masoxu. Mezi tím spaříme omytá rajčata a oloupeme z nich slupku, pokrájíme je na kolečka a přidáme k masu. Omyté, jádřinců zbavené papriky pokrájíme na nudličky a za další 1/2 hodinu je přidáme do omáčky. Doplníme vodu tak, aby bylo dost omáčky a cca po 1 1/2 hodině vaření zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v trošce studené vody. Přidáme rozetřený česnek se solí, lehce asi 10 minut povaříme a odstavíme. Když omáčka přestane vařit, vmícháme ještě asi lžičku majoránky a můžeme podávat.

Příloha:

Rýže, knedlík, vařený brambor, nebo chléb, či pečivo.

Nyní Vám přeji již jen Dobrou chuť !


Pozn.:
V pokrmu není jediná cibule - nejde o chybu tisku!