|
|
|
|
|
|
Použité suroviny:
1 ks mladá cuketa, 2-3 ks brambor, 1 ks cibule, 2 lžíce olivový olej, 1 lžíce máslo, 1 lžička mletý zázvor, 1 lžička kari, 1/2 lžičky mletý bílý pepř, 400g zakysaná smetana, dle chuti kořenící směs "Podravka", dle chuti sůl, hrst Bylinky (petrželová nať, nebo libeček a pod.) na zahuštěná dle potřeby solamyl.
Na krutony: 2-3 krajíčky bílá toustová veka, 1 lžíce sádla,
Postup:
Na oleji s máslem zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mletý zázvor, kari a pepř. Vmícháme na kostičky nakrájené oškrábané brambory a cuketu ( z vnitřku cukety jsme před tím odstranili dužinu se semeny). Osolíme a zalijeme vodou asi 1cm nad horní okraj zeleniny. Vaříme asi 20-30 minut až je zelenina měká. Obsah hrnce ponorným mixérem rozmixujeme co nejlépe do hladka, vmícháme zakysanou smetanu a bylinky. Pokud se nám zdá polévka řídká, zahustíme ji solamylem rozmíchaným ve lžíci vody. Krátce povaříme, podle potřeby dochutíme solí a podravkou.
Zatím, co se polévka vařila, připravili jsme krutony: Krajíčky toustové veky nakrájíme na kostičky a na pánvičce je na sádle za občasného promíchání osmažíme do zlatova.
... a ještě jeden typ: chceme-li vydatnější oběd, uvaříme ke každé porci v osolené vodě jedno "ztracené vejce"Kdo neví o co jde, tak příprava je jednoduchá. Když se nám v hrnci vaří osolená voda, lžící ji roztočíme, aby se uprostřed udělal vír a do nej vyklepneme vajíčko. To se udrží pohromadě a asi po třech minutách je uvařeno na měkko. Vyndáme na talíř a dáme vařit další. Takto uvařená vajíčka na talíři zalijeme polévkou navch přidáme usmažené krutony a podáváme.
|
|
|
|
|
|
|
|