Strana -114-

Krémová polévka z cukety

Krémová polévka
z cukety.


V této variaci se dá podávat jako hlavní jídlo.

Použité suroviny:

1 ks mladá cuketa,
2-3 ks brambor,
1 ks cibule,
2 lžíce olivový olej,
1 lžíce máslo,
1 lžička mletý zázvor,
1 lžička kari,
1/2 lžičky mletý bílý pepř,
400g zakysaná smetana,
dle chuti kořenící směs "Podravka",
dle chuti sůl,
hrst Bylinky (petrželová nať, nebo libeček a pod.)
na zahuštěná dle potřeby solamyl.

Na krutony:
2-3 krajíčky bílá toustová veka,
1 lžíce sádla,

Postup:

Na oleji s máslem zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mletý zázvor, kari a pepř. Vmícháme na kostičky nakrájené oškrábané brambory a cuketu ( z vnitřku cukety jsme před tím odstranili dužinu se semeny). Osolíme a zalijeme vodou asi 1cm nad horní okraj zeleniny. Vaříme asi 20-30 minut až je zelenina měká. Obsah hrnce ponorným mixérem rozmixujeme co nejlépe do hladka, vmícháme zakysanou smetanu a bylinky. Pokud se nám zdá polévka řídká, zahustíme ji solamylem rozmíchaným ve lžíci vody. Krátce povaříme, podle potřeby dochutíme solí a podravkou.
polévka se vaří
Zatím, co se polévka vařila, připravili jsme krutony:
Krajíčky toustové veky nakrájíme na kostičky a na pánvičce je na sádle za občasného promíchání osmažíme do zlatova.
krutony
... a ještě jeden typ: chceme-li vydatnější oběd, uvaříme ke každé porci v osolené vodě jedno "ztracené vejce"Kdo neví o co jde, tak příprava je jednoduchá. Když se nám v hrnci vaří osolená voda, lžící ji roztočíme, aby se uprostřed udělal vír a do nej vyklepneme vajíčko. To se udrží pohromadě a asi po třech minutách je uvařeno na měkko. Vyndáme na talíř a dáme vařit další. Takto uvařená vajíčka na talíři zalijeme polévkou navch přidáme usmažené krutony a podáváme.

      Dobrou chuť !