|
|
|
|
|
|
Použité suroviny:
350g rohlík (houska), 3 ks vejce, 70g hrubá mouka, 325ml mléko, 40g máslo, špetka muškátový květ, 1 lžička sůl.
Postup:
Rohlíky, nebo housky nakrájíme na (centimetrové) kostičky, krátce je usušíme v troubě na plechu při teplotě 100°C. Mezi tím oddělíme žloutky od bílků, necháme rozpustit máslo, které pak zalijeme mlékem a po vychladnutí vmícháme žloutky, sůl a muškátový květ. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Nakrájené pečivo dáme do mísy, zalijeme připravenou směsí mléka másla a žloutků a necháme chvíli vsáknout, načež přidáme mouku a vypracujeme těsto.Do hmoty opatrně vmícháme připravený sníh a řádně propracujeme do tvaru jedné (či dvou) šišky. Vytvarovanou šišku položíme na potravinářskou fólii a opatrně zabalíme, fólii na koncích stočíme (tím šišku ve fólii dobře uzavřeme). Fólii opatrně propícháme po délce i po obvodu a takto připravený knedlík dáme vařit do osolené vroucí vody. Pod pokličkou vaříme cca 20-25 minut a během vaření občas otáčíme.
Po uvaření opatrně vybalíme z fólie, tenkým ostrým nožem nakrájíme na plátky a můžeme podávat.
|
|
|
|
|
|
|
|