Strana -113-

karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík.


Excelentní příloha k pečeným masům a k omáčkám.

Použité suroviny:

350g rohlík (houska),
3 ks vejce,
70g hrubá mouka,
325ml mléko,
40g máslo,
špetka muškátový květ,
1 lžička sůl.

Postup:

Rohlíky, nebo housky nakrájíme na (centimetrové) kostičky, krátce je usušíme v troubě na plechu při teplotě 100°C. Mezi tím oddělíme žloutky od bílků, necháme rozpustit máslo, které pak zalijeme mlékem a po vychladnutí vmícháme žloutky, sůl a muškátový květ. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

Nakrájené pečivo dáme do mísy, zalijeme připravenou směsí mléka másla a žloutků a necháme chvíli vsáknout, načež přidáme mouku a vypracujeme těsto.Do hmoty opatrně vmícháme připravený sníh a řádně propracujeme do tvaru jedné (či dvou) šišky.
Vytvarovanou šišku položíme na potravinářskou fólii a opatrně zabalíme, fólii na koncích stočíme (tím šišku ve fólii dobře uzavřeme). Fólii opatrně propícháme po délce i po obvodu a takto připravený knedlík dáme vařit do osolené vroucí vody. Pod pokličkou vaříme cca 20-25 minut a během vaření občas otáčíme.

tak se vaaří

Po uvaření opatrně vybalíme z fólie, tenkým ostrým nožem nakrájíme na plátky a můžeme podávat.

      Dobrou chuť !