Strana -112-

Ma2Ba

Pečení vrabci dvou barev,
chlupaté knedlíky a dušené zelí.


Dnes jsme to měli k obědu, byla to opravdová bašta.

Použité suroviny:

200g vepřové kostky na guláš,
200g hovězí kostky na guláš,
2 lžíce sádla,
1 lžička sůl
1 lžička kmín
cca 1/2l voda

Na přílohu:
Chlupaté knedlíky připravíme podle receptu č. 4 této kuchařky
Dušené zelí:
400g kysané zelí,
1 větší cibule,
1 lžíce sádla,
1 lžička kmín,
2 ks bobkový list,
cukr podle chuti,
sůl podle chuti,
1 ks středně veliký brambor

Postup:

Opláchnuté maso (hovězí i vepřové) dáme do pekáčku, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 2 hodiny za občasné kontroly a podle potřeby průběžně podléváme vodou a maso promícháme. Když je obojí maso měkké, dolijeme vodu, promícháme a přikryté necháme ještě dojít v troubě, kterou jsme vypnuli.

Když jsme dali maso do trouby péci, pustíme se do přípravy dušeného zelí.

Do rendlíku dáme sádlo, na něm vzpěníme na proužky pokrájenou cibuli, přidáme scezené kysané zelí, podlijeme vodou, přidáme cukr podle potřeby, bobkový list a dusíme pod pokličkou, až zelí změkne. Šťávu ochutnáme a podle potřeby ještě dosolíme, či osladíme. Oškrábaný brambor nakdájím na drobné kousky, dám do úzké nádobky a ponorným mixérem rozmixuji na jemnou kašičku. Rozmixovanou bramboru vmíchám do uvařeného zelí a za občasného míchání ještě chvíli provařím.

chlupaté knedle

Zatím, co se pod pokličkou dokončuje zelí, dovařily se i chlupaté knedlíky, tak co nevidět se dá chystat na stůl......
A ještě jedna poznámka:
Chlupaté knedle jsem dělal z nových brambor, jen jsem dal do těsta o polévkovou lžíci více solamylu.

      Dobrou chuť !