Strana -111-

Jemný řízek z trouby

Jemný řízek
z trouby.


Chutné s bramborovou kaší jako hlavní chod, k večeři i s čerstvým chlebem.

Použité suroviny:

4 plátky vepřové řízky (může být kotleta bez kosti),
Na marinádu:
400 g Kysaná smetana,
3 lžíce plnotučná hořčice,
3 lžičky strouhaný křen ve smetaně,
3 stroužky česneku,
2 ks vekce.
Podle potřeby:
Strouhanka,
sůl,
mletý černý pepř,
citron.
Máslo.


Postup:

Plátky masa omyjeme, osušíme, z obou stran osolíme, opepříme, pokapeme citronem a naklepeme.
V misce rozšleháme vejce, promícháme s křenem, hořticí, kysanou smetanou a prolisovaným česnekem. Plátky masa naložíme do marinády a necháme přez noc v chladničce.
ˇŘízky postupně vyndaváme z marinády a obalujeme ve strouhance, kterou dobře přitlačujeme. Řízky klademe na plech vyložený pečícím papírem, na každý řízek klademe po celém povrchu plátky másla (máslo z chladničky nejlépe naškrábeme na plátky škrabkou na brambory). Řízky upečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 200°C. V průběhu pečené je třeba řízky opatrně otočit. (Na tento akt se mi osvědčila lopatka na dorty).

      Dobrou chuť !