Ztracená vejce

(kulajda) polévka z kysané smetany, jak ji vařila naše babička

Použité suroviny:

1/2 másla, 5 ks cibule, 2 ks kysaná smetana (nebo 1 l podmáslí) , asi 3 polévkové lžíce hladké mouky, 2 ks bobkový list, špetka mletého pepře, sůl, 2 lžíce octa, 4 ks vejce.

Postup:

Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, za občasného míchání ji necháme na mírném ohni zesklovatět, přilijeme asi 2 dcl vody, přidáme sůl, pepř a bobkový list a pod poklicí za občasného „kvedlání" vaříme asi 1/2 hodiny.
Mezi tím si přendáme do porcelánové konvice kysanou smetanu a přibližně stejný objem vody (nebo jen podmáslí,  babička používala často jenom kyselé mléko), rozkvedláme kvedlačkou za postupného přidávání hladké mouky.

Do rozvařené cibule přidáme asi 2 lžíce octa, tepelný výkon zvedneme na maximum a za stálého míchání kvedlačkou vlijeme kysanou smetanu se zakvedlanou moukou. Nyní je velmi důležité ( pro leckoho dosti otravné) stále kvedlat, až do přejití varem. Pokud má pokrm snahu vzkypět, je třeba ubrat tepelný příkon a hlavně stále kvedlat, aby hrnec nepřetekl.

Na závěr do hrnce na různá místa vyklepneme celá vajíčka a necháme asi 2 - 3 minuty dojít do poloměkka  a podáváme (vajíčka musíme naběračkou opatrně najít, aby se neroztekly žloutky.

Podle chuti lze na talíři ještě trošku okyselit octem, připepřit, nebo vylepšit glutasolem.


Příloha:
Brambory na loupačku

Nyní Vám přeji již jen Dobrou chuť !