Strana -108-

štrůdl

Závin se škvarkama a kysaným zelím.


Dobrá svačinka, hodí se i k pivu.

Použité suroviny:
1 balení listové těsto na pečícím papíru.
100g šunka,
300g kysamé zelí,
300g vepřové škvarky,
3 lžičky Vegeta, nebo Podravka
asi 4 lžíce strouhanky,
1 vejce.


Postup:

Kysanén zelí scedíme, pokrájíme na drobno a v misce smíchjáme s nadrobno pokrájenými škvarkami a vegetou.
Listové těsto na pečícím papíru rozbalíme, na okraj delší strany poklademe vedle sebe čtverce šunky, směs zelí, škvarků ochucenou vegetou rozprostřeme rovnoměrně po téměř celém plátu těsta až asi 1 cm odlehlé delší strany necháme čistý. Směs poprášíme strouhankou a pomocí pečícího papíru začneme stáčet od šunky pomalu, až vznikne celkem tuhá rolička. Okraj plátu zůstane vespod pod ruličkou. Oba konce závinu upravíme tak, aby byly uzavřeny a obsah nemohl během pečení vytéct. Závin pomocí pečícího papíru přeneseme na plech, přečnívající papíry odstřihneme, povrch závinu potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě pči 180°C asi jednu hodinu, až dostane povrch zlatavou barvu. Po vychladnutí je vhodné závin uložit na pár hodin do igelitové tašky, aby závin lehce navlhnul a nedrobil se.

zabalený štrůdl
štrůdl
      Dobrou chuť !