Strana -105-

Kližka na zázvoru

Hovězí kližka na zázvoru.


Dobré a syté - doporučuji s kynutým knedlíkem.

Použité suroviny:
cca 500g hovězí přední (kližka)
3 ks větší cibule,
Uzený špek (asi 50g)
3 lžíce sádla,
1 lžička kmínu,
2 lžičky mletého zázvoru,
1/2 lžičky mletý pepř,
3 polévkové lžíce hladké mouky.
2 lžíce ostrý kečup,
1 dcl rajský džus,
2 lžičky solamyl,
1 kostka masox, nebo hovězí vývar,
1 kostka zeleninový vývar,
sůl podle chuti.

Postup:

V kastrolu (se silikonovým povlakem, co se nepřipaluje) rozpustíme sádlo, přidáme kmín a zázvor, chvilku restujeme, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme trochu soli a restujeme. Mezi tím očistíme kližku, kterou nakrájíme na menší kostky, obalíme v hladké mouce a když je cibule mírně opražená (zažloutlá), vmícháme maso se zbytkem mouky. Přidáme mletý pepř, kečup a za občasného míchání dusíme, až vše pustí vlastní šťávu.Mezi tím nakrájíme slaninu na kostičky a přidáme do kastrolu k ostatním ingrediencím a zamícháme. Po chvilce zalijeme teplou vodou, přidáme 1 kostku masoxu a 1 kostku zeleninového vývaru, pořádně promícháme a pod pokličkou dusíme za občasného míchání asi 1,5 hodiny až je maso skoro měkké. V asi 1 dcl rozkvedláme solymyl a vmícháme do omáčky a vaříme pod pokličkou za občasného míchání ještě asi 1/2 hodiny.

      Dobrou chuť !