Strana -103-

Zelňačka mé babičky.

Zelňačka mé babičky..

To se u nás vařilo každé prázdniny

Výborná polévka mé milované babičky Růženy Rosové ze Strmilova

Použité suroviny:
1 ks menší hlávka letního zelí,
1 ks větší cibule,
1/2 máslo,
3 lžíce hladké mouky,
1 lžička kmínu,
cca 3 dl mléko,
200g kysaná smetana,
2 ks bobkový list,
ocet a sůl podle chuti.

asi 1/2 kg menších nových brambor na přílohu

Postup:

Zelí očistíme, rozčtvrtíme a nakrouháme, nebo nařežeme na úzké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme kmín, nakrájenou cibuli a mícháme, až cibule zesklovatí. Přidáme nakrouhané zelí, zalijeme vodou tak, aby bylo všechno zelí ponořené,přidáme asi 2 lžičky soli, bobkový list a asi 25 minut vaříme, až zelí změkne. Mez tím v mléce rozkvedláme asi 3 lžíce hladké mouky a vmícháme kysanou smetanu. Když je zelí uvařené, vmícháme 2-3 lžíce octa a za stálého míchání vlijeme připravenou směs mléka, mouky a kysané smetany. V této fázi je zapotřebí průběžne míchat, aby se mouka nepřipálila ke dnu hrnce. Když se polévka opět začne vařit, vaříme ještě asi 10 minut, aby se uvařila mouka a nebyla z polévky cítit. (Pokud máme pocit, že jsme to s ocetm přepískli, lze doladit chuť cukrem).

Součastně s přípravou polévky si připravíme přílohu - dáme do vody vařit omyté brambory, které se ve šlupce vaří asi 25 minut. Po uvaření scedíme vodu a brymbory oloupeme - protože jsou horké, napichuji je na vidličku a krátkým ostrým nožem naříznu šlupku a stahnu.

hotovo

...a je uvařeno - v hrnci to vypadá lákavě....


...dobrůtka je na stole

Příloha: 
Ve šlupce uvařený brambor k polévce přikusujeme - komu nevadí sůl, lehce je posolí a může i přidat na každé sousto kousek másla.



Dobrou chuť !