|
|
|
|
|
|
Použité suroviny:
1 ks menší hlávka letního zelí, 1 ks větší cibule, 1/2 máslo, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička kmínu, cca 3 dl mléko, 200g kysaná smetana, 2 ks bobkový list, ocet a sůl podle chuti.
asi 1/2 kg menších nových brambor na přílohu
Postup:
Zelí očistíme, rozčtvrtíme a nakrouháme, nebo nařežeme na úzké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme kmín, nakrájenou cibuli a mícháme, až cibule zesklovatí. Přidáme nakrouhané zelí, zalijeme vodou tak, aby bylo všechno zelí ponořené,přidáme asi 2 lžičky soli, bobkový list a asi 25 minut vaříme, až zelí změkne. Mez tím v mléce rozkvedláme asi 3 lžíce hladké mouky a vmícháme kysanou smetanu. Když je zelí uvařené, vmícháme 2-3 lžíce octa a za stálého míchání vlijeme připravenou směs mléka, mouky a kysané smetany. V této fázi je zapotřebí průběžne míchat, aby se mouka nepřipálila ke dnu hrnce. Když se polévka opět začne vařit, vaříme ještě asi 10 minut, aby se uvařila mouka a nebyla z polévky cítit. (Pokud máme pocit, že jsme to s ocetm přepískli, lze doladit chuť cukrem).
Součastně s přípravou polévky si připravíme přílohu - dáme do vody vařit omyté brambory, které se ve šlupce vaří asi 25 minut. Po uvaření scedíme vodu a brymbory oloupeme - protože jsou horké, napichuji je na vidličku a krátkým ostrým nožem naříznu šlupku a stahnu.
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
...a je uvařeno - v hrnci to vypadá lákavě....
|
|
|
|
|
|
|
Příloha: Ve šlupce uvařený brambor k polévce přikusujeme - komu nevadí sůl, lehce je posolí a může i přidat na každé sousto kousek másla.
Dobrou chuť !
|
|
|
|
|