Strana -99-

Vařený květák

Vařený květák.

Velice jednoduchá příprava, ale chutné.....

Začátkem léta jsou obchody plné čerstvého květáku, proč toho nevyužít a nespestřit si jídelníček lehkou a zdravou pochoutkou.

Použité suroviny:
1 ks větší květák,
cca 100g másla
sůl dle chuti.

Na přílohu:
1 kg Brambor
2 lžičky soli,
1 lžičku kmín.

Na přípravu květáku budeme potřebovat parní hrnec viz. obrázek, nebo větší hrnec a pařáček na ohřev knedlíků. parní hrnec
Postup:
Oškrábané a pokrájené brambory zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín a dáme je vařit nejdříve - od počátku varu je vaříme asi 20 minut - (než se začnou vařit, stihneme připravit a dát vařit květák).
Z květáku odřízneme všechny listy až u košťálu, pod tekoucí vodou jej důkladně propláchneme ze všech stran, abychom odstranili všechen hmiz, housenky a špínu.
Do základního hrnce dáme tolik vody, aby hladina byla pod úrovní děrované plochy pařáčku, či vložky parního hrnce a dovnitř vložíme celou hlavu květáku.

a dát vařit

Od počátku varu vaříme pod pokličkou asi 15 minut.
Paličky vařeného květáku odřežeme těsně u košťálu, pokládáme na talíř, osolíme a polijeme rozpuštěným máslem. Jako přílohu dáme máslem omaštěné vařené brambory, které jsme si současně připravili.
Takto v páře uvařený květák je voňavý, velice chutný a v parných letních dnech lehko stravitelný oběd. Pro spestření chutí lze podávat s okurkovým, nebo rajským salátem.

Dobrou chuť !