|
Použité suroviny: 1 ks větší květák, cca 100g másla sůl dle chuti.
Na přílohu: 1 kg Brambor 2 lžičky soli, 1 lžičku kmín.
Na přípravu květáku budeme potřebovat parní hrnec viz. obrázek, nebo větší hrnec a pařáček na ohřev knedlíků.
Postup: Oškrábané a pokrájené brambory zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín a dáme je vařit nejdříve - od počátku varu je vaříme asi 20 minut - (než se začnou vařit, stihneme připravit a dát vařit květák). Z květáku odřízneme všechny listy až u košťálu, pod tekoucí vodou jej důkladně propláchneme ze všech stran, abychom odstranili všechen hmiz, housenky a špínu. Do základního hrnce dáme tolik vody, aby hladina byla pod úrovní děrované plochy pařáčku, či vložky parního hrnce a dovnitř vložíme celou hlavu květáku.
Od počátku varu vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Paličky vařeného květáku odřežeme těsně u košťálu, pokládáme na talíř, osolíme a polijeme rozpuštěným máslem. Jako přílohu dáme máslem omaštěné vařené brambory, které jsme si současně připravili. Takto v páře uvařený květák je voňavý, velice chutný a v parných letních dnech lehko stravitelný oběd. Pro spestření chutí lze podávat s okurkovým, nebo rajským salátem.
|
|